Saturday, February 18, 2012

Mengemis Simpati,





"you are my strength when i was weak"
.

katanya,
"Azie, hidup aku kosong. tak punya apa-apa kebahagian pun. tak segembira kau. "

kataku,
"Kawan, yang kau lihat kini, bukan diri aku yang sebenar. teruskan hidupmu. jangan mudah mengalah. bergembiralah dengan apa yang kau miliki sekarang, sekurang-kurangnya hati kau tidak pernah terseksa. sekurang-kurang hidupmu tak perlu berpura-pura seperti aku,"


Aku terkesan melihat kekurangan yang dimiliki oleh seorang kanak-kanak semalam.Dia tak sempurna dari segi mental-nya.Cacat.Terencat.Terejal.Tak mampu untuk berfikir mana baik mana buruk.Mungkin langsung tidak tahu bagaimana mahu menggunakan otak yang dimiliknya.Kesian.

Salah siapa?Bukan dipinta untuk dia lahir ke dunia dengan serba kekurangan.Dia hanya mahu mengemis sedikit belas kasihan dan kasih sayang.Tapi, mengapa seorang ibu,yang melahirkannya tidak mampu memberi walau secebis keperihatinan ?



tuhan, ampunilah aku, andai selama hidupku, mungkin ada masa dan ketika, aku lupa untuk bersyukur dengan kurniaan-mu, sering bersungut diatas serba kekurangan-ku,

16 comments:

  1. sentap jap bc entri nih.. huk2

    ReplyDelete
  2. bestnya blog nie!!! cantik! ajar CP buat blog cecantik

    ReplyDelete
  3. walaupun smx tengok budak tu berdpan tapi sm dapat rasakan penderitaannya melalui penulisan nie...sedih rasa hati nie...

    ReplyDelete
  4. @Selendang Merah :: dia memang derita :( derita mental. fizikal. semoga tuhan melindunginya!

    ReplyDelete
  5. cik ana ade kenal sorang blogger OKU fizikal.. die mmg tabah gile.. kite yg sempurna ni pon x tabah mcm die..

    semoga kanak-kanak tu dirahmati selalu..dia dah dpt syurga disana.. kita ni blm tntu lg kan :(




    luv,
    cik ana

    ReplyDelete
  6. @anamizu kaito :: betul dia pasti dekat syurga, kita, insyaallah, amin :)

    ReplyDelete
  7. sedihkan ble kte tengok someone yang memerlukan kasih sayang tapi diabaikan macam tu je..
    cuba letak diri kita di tempat mereka...apa yang kita rasa..

    ReplyDelete
  8. setiap manusia Allah dh beri bahagian masing-masing


    bahagia di dunia belum tentu bahagia di akhirat..


    kalau kita rs kita malang kena lihat org lain yg mgkin lebih malang dr kita..

    ReplyDelete
  9. jom joint 1st ga petakbunga.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. cepat hadpet cepat..hehehe









    luv,
    cik ana

    ReplyDelete
  11. terimelah seadanya..kalau rasa diri masih kurang,masih ade ramai lg yg xbrnasib baik mcm kite kan.. ^^

    ReplyDelete
  12. huhuk...ank kndung pon wat cam 2...kekurangan die kat ats dunia ni sbenonye byk klebihan kat akhirat sne..

    ReplyDelete
  13. kesian..bersyukur sangat hidup sempurna anggota badan..

    ReplyDelete
  14. kerana mereka adalah insan yang jujur...ia bukan kekurangan dlm diri mereka taw..tp satu kelebihan yg manusai normal tak mampu miliki..:)

    "Harga diri dan iman.".

    ReplyDelete

komen yang indah-indah sahaja :)